DISCIPLINES

Mi u DanceStar-u smo svjesni da je ples općenito vrlo slobodna umjetnička forma koja sama sebi postavlja pravila i standarde. No, da bi smještanje u kategorije, a i samo suđenje i bodovanje bilo jednostavnije i lakše, postavili smo jasna pravila i smjernice kao što je opisano u nastavku.

Klasični, iz klasičnog baletnog repertoara, neoklasični. U karakternom baletu izvorne (npr. Labuđe jezero, La Bayadere, itd.) i novostvorene koreografije su dopuštene. Čista klasična tehnika, soft shoes ili pointe shoes (iznad 12 godina).

Izvorna koreografija je dopuštena, ali ne i nužna. Tradicionalni folklorni elementi moraju biti očuvani. Kostimi i glazba moraju biti odraz folklorne tradicije.

Osjećajni i pripovjedački plesovi koji odražavaju tehnike i karakteristike modernih plesnih uzora, kao što su Martha Graham, Jose Limon ili Lester Horton.

Lirski ples je plesni stil koji kombinira elemente i tehniku baleta, modernoga plesa i jazza. Ovaj ples inspiriran je tekstom i glazbom podjednako. Lirski ples zahtjeva od koreografa i plesača da plesnim pokretima interpretiraju glazbu i izraze emocije. Pokreti plesača interpretiraju značenje i sadržaj stihova.

Ova disciplina obuhvaća mješavinu različitih plesnih stilova i novokreiranih koreografija inspiriranih MTV tradicijom, raznim showovima; poznatim bendovima, itd. Ovaj ples je komercijalna verzija jazz plesa i kombinira Jazz, Funk, Hip Hop i druge stilove. U ovom plesu naglasak je na prezentaciji, stilu i ekspresivnosti plesa.

U ovoj plesnoj disciplini dopušteni su svi plesni stilovi i tehnike. Nastup treba uključivati kombinaciju vise plesnih stilova, a naglasak je na originalnosti u kombiniranju različitih stilova i tehnika. Tehnika plesa treba biti cista i jasna bez obzira o kojem plesnom stilu se radi.

Jazz je energičan ples koji se sastoji od jedinstvenih pokreta koji ovise o stilu i povijesnom razdoblju razvoja jazza. Pokreti moraju odražavati tehniku jazza (npr. jazz piruete, skokovi, itd) koja je bazirana na tehnikama klasičnoga plesnog treninga. Glazba mora biti u skladu sa tradicijom jazza i može biti theatre/latin/lyrical jazz. Jazz je ples koji se stalno razvija i mijenja, ples puna ritma i strasti koji plesače potiče na razvijanje individualnih stilova i plesnih izraza.

Svi su stilovi dozvoljeni, uključujući klasične i suvremene mjuzikle. npr. od 1930. (Singing in the rain, Oklahoma, Cabaret, Sweet charity…) do danas (Mamma Mia, Producers, Chicago, Wicked…). Scenarij, karakterizacija i kostimi moraju biti odraz odabranog kazališnog komada. Karakteristike mjuzikla moraju biti prepoznatljive

Mora sadržavati jasnu tehniku stepa. Ključan je prikladan izbor glazbe. Zvukovi stepa nisu dozvoljeni na glazbenoj podlozi.

Urbani ples je spoj elemenata različitih plesnih formi i stilova kao sto su hip-hop free style (popping, locking, boogaloo, bump and grind, itd). Urbani plesni stilovi i pokreti započeli su na ulici u urbanim plesnim sredinama, izvan plesnih studija.
Molimo vas da kod prijave navedete pokrete i stilove koje ćete koristiti u svom nastupu.

B- boying je jedan od najpopularnijih urbanih plesnih stilova koji je nastao i razvio se kao dio hip hop kulture. Ples se sastoji od četiri osnovna elementa: toprock, downrock, power moves, i freezes. B-boying se plese na hip hop ili drugu vrstu glazbe koja je miksana na način da produžuje glazbene pauze.

Akrobatski ples uključuje osnovne i naprednije akrobatske pokrete kao sto su forward and backwards rolls, handstands, cartwheels,beranis i mnoge druge. Osim akrobatskih pokreta i tehnike svi plesovi moraju imati dominantan broj plesnih elemenata. Svi plesni stilovi su dozvoljeni ali kreativnost u interpretaciji je ključna. Nastup se ocjenjuje kao ples a ne kao gimnastička točka.

Mora imati jasnu temu koja ima svoj početak, središnji dio i kraj. Svi su plesni stilovi dopušteni. Samo za grupe (9+).